dissabte, 1 d’agost del 2020

Agost

Agost és el vuitè mes de l'any en el calendari gregorià i té 31 dies. Se li va posar aquest nom en honor de l'emperador romà Octavi August (Octavius ​​Augustus).

A l'antic calendari romà, l'any començava el març i el sisè mes es deia sextilis però, l'any 24 abans de la nostra era, Octavi August va decidir donar-li el seu nom i des de llavors sextilis es va cridar augustus. Octavio imitava així al ja mort Julio César qui, vint anys abans, havia fet el mateix amb el cinquè mes, fins llavors anomenat Quinctilis i que amb ell va passar a cridar iulius en homenatge a la família Iulia, a la qual pertanyia.

Però Octavio li va semblar poc donar el seu nom a sextilis, perquè considerava que aquest mes no tenia la mateixa glòria iulius, ja que iulius tenia 31 dies i augustus, només 29. Per aquesta raó, l'emperador va alterar la durada de diversos mesos, llevant i posant dies, fins a aconseguir que 'el seu' mes tingués 31 dies. És per això que encara avui, dos mil anys després, juliol i agost tenen 31 dies cada u.

Va ser triat aquest mes per honrar l'emperador perquè en ell va vèncer a Cleòpatra i Marco Antonio i va entrar triomfador a Roma.
Agost (AGVSTVS). Mes de la trilla, que el subjecte realitza a la manera clàssica, picant la parva amb el mayal, instrument hereu en forma i funció de la "perticae" dels romans.
Dites populars
  • A l'agost, la dalla no té repòs.
  • Agost i setembre no duren sempre. 
  • L'agost té la clau de l'any. 
  • La lluna d'agost fóra la millor si la de gener la deixava fer. 
  • Les nits d'agost, les més clares de l'any. 
  • Ni a l'agost caminar, ni al desembre navegar. 
  • Per l'agost, a les set ja és fosc. 
  • Pluja d'agost, bona per als horts. 
  • Quan l'agost plora, la verdura és bona.
  • Cada cosa pel seu temps i les figues per l'agost..
Sant Llorenç (10 d'agost)
  • La nit de Sant Llorenç, els estels cauen del cel.
  • Pluja de Sant Llorenç, sempre arriba a temps.
Mare de Déu d'Agost (15 d'agost)
  • Per la Mare de Déu d'Agost, a les set ja és fosc. 
  • Des de la Mare de Déu d'agost a Sant Miquel no hi ha cap pluja que faça bé.
  • Per la Mare de Déu d'agost pinta el raïm i per la de setembre ja es pot collir. 
Festes
Silla
Cada 6 d'agost, Silla torna a l'època grecoromana, 2.000 anys enrere, per representar una dansa mil•lenària, que representa un grup de guerrers que es preparen per a la batalla. En el seu camí realitzen una sèrie de balls, així com posis humanes que han sobreviscut al pas dels segles i representen ja una tradició molt arrelada en aquesta localitat de l'Horta Sud. La Dansa dels Porrots s'interpreta per parelles, i representen l'atac llançat per aquest exèrcit, que vesteixen un vestit recuperat de l'època, i porten un bastó que simbolitza l'arma que portaven els guerrers, encara que en realitat el seu origen és iber. El vestit és íntegrament romà, mentre que la corona representa la cultura grega, que també va tenir la seva influència a la zona mediterrània.
Malgrat que la Dansa del Porrot també es balla el 9 d'octubre i el 20 de gener, en honor al patró de Silla, el 6 d'agost és el dia més important.
Guadassuar
El dia 15 d'agost se celebra l'Assumpció i el 16 Sant Roc. Durant l'última setmana completa d'agost se celebren les danses de Guadassuar ("Els Danses de Guadassuar"), declarades patrimoni cultural i Festes d'Interès Turístic Nacional. La tradició comença quan Jaume I el Conqueridor va visitar Guadassuar després de conquistar València. Fins fa un temps, en l'ajuntament es conservava la cadira que li van traure perquè contemplara el ball que li havia preparat la gent de Guadassuar.
Xàtiva
La Fira d'Agost o Fira de Xàtiva és una fira, originàriament del bestiar, que té lloc a aquesta ciutat valenciana i que començà a celebrar-se el 1250 pel Privilegi de Jaume I El Conqueridor que atorga des de Lleida a la ciutat de Xàtiva el privilegi de celebrar un mercat, on el bestiar, pel seu paper importantíssim en la vida de les persones d'aquella època, era el protagonista de les transaccions comercials. Inicialment se celebrava en la tardor,  l'11 de novembre, festivitat de Sant Martí de Tours, però actualment té lloc del 15 (dia de la Mare de Déu de l'Assumpció) al 20 d'agost. En temps recents ha combinat l'oferta cultural amb les atraccions de fira i el mercadeig. La fira pròpiament del bestiar, ha passat avui a un segon terme quedant gairebé reduïda a un concurs de tir i arrossegament que té lloc des de principis dels 70. D'entre els actes i costums tradicionals d'aquesta fira destaquen el cant d'albades i l'esmorzar de fira compost de sardina, pimentó i olives.

Pràcticament des del 1250 que se celebra tots els anys, malgrat algunes suspensions ocasionades per epidèmies i durant la crema de la localitat per odres de Felip V.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada