dissabte, 30 d’abril del 2016

La Nova a la "Festa per la Cultura. Homenatge a València"

L'entitat Acció Cultural del País Valencià va recuperar el passat dissabte dia 23, després de setze anys de denegacions de permisos, la plaça de bous de València per celebrar la diada del 25 d'abril. L'any 2001 ja no va poder celebrar-se per la negativa de les institucions valencianes governades pel PP, i tal com indica l'entitat "D'aquesta manera un espai públic, quedava vetat a una associació cultural pel simple fet de no ser del gust polític del partit governant"quedant així prohibida tota manifestació cultural del País Valencià en un dels llocs més emblemàtics de les manifestacions valencianistes.
El festival musical va comptar amb pràcticament tota l'escena pública de cantants i grups valencians, als quals es van sumar fins i tot alguns que ja havien decidit retirar-se com Al Tall. 
El veterà grup va reaparèixer interpretant "A Miquel Grau", "El tio Canya" i "El Cant dels maulets". 

També van reaparèixer, i va ser una actuació no anunciada que va sorprendre per l'inesperada, Obrint Pas. El grup del cantant Xavi Sarrià i el dolçainer Miquel Gironès va cantar al País de l'Olivera i Som. 

Un altra reaparició esperada va ser la de Lluís Llach que va interpretar "que no s'apaga la llum", "Abril 74" i "que tinguem sort". Lluís Llach que en el passat havia actuat i omplert la plaça de bous va dir sobre la mateixa "Que no la perdem mai més".

Aquestes paraules contrasten amb la contramanifestació de la Diada organitzada dos dies després per Ciudadanos en la que s'instava a la societat civil valenciana a concentrar-se enfront del Palau de la Generalitat amb el discurs històricament utilitzat pels populars valencians per a obtindre rèdit electoral traient la bandera de l'anticatalanisme. Contramanifestació a la qual van acudir líders de esta formació com Inés Arrimadas i que amb prou feines va reunir un centenar d'assistents, sent la pràctica totalitat d'ells càrrecs o membres de C's i en la que s'instava de nou al veto de la cesió de la Plaça de bous. Repressió i prohibicions, noves sigles i cares per a velles polítiques i el despreci pels que parlem en "aldeano".
Per l'escenari també van desfilar La Gossa sorda, Pau Alabajos, Feliu Ventura, Aspencats, Ovidi3 i Mireia Vives (Rapsodes), Miquel Gil i molts més al costat de danses tradicionals i cultura popular.
Un moment molt emotiu va ser la interpretació dels dolçainers i tabaleters dirigits per Carles Santos del himne de La Muixeranga, i les colles muixerangueres van alçar les figures simultàniament.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada