dijous, 9 de juny del 2016

XVII Trobada de Muixerangues d´Algemesí

La dissetena edició de la Trobada de Muixerangues d'Algemesí s'anunciava amb una vesprada prou ventosa ia punt de ploure, igual que l'any anterior, però finalment la jornada va transcórrer sense cap problema meteorològic i la Plaça Major de la ciutat i centre neuràlgic de les festes de la Mare de Déu de la Salut, es va veure acompanyada amb centenars d'espectadors que van acudir a l'esdeveniment per veure les tres rondes tradicionals de figures que anaven a realitzar cadascuna de les colles participants.
Sisena de la Muixeranga d´Algemesí
Com és habitual els últims anys, nombrosos seguidors d'aquesta tradició valenciana i membres de les colles muixerangueras repartides per tot el país valencià van acudir per fer pinya i gaudir de la jornada. Després de l'entrada a plaça pels grups participants, els blaus de la Muixeranga d'Algemesí, per la seva doble faceta d'amfitrions i major antiguitat, van iniciar la primera de les rondes amb l'alta de Sis o Sisena. Al desmuntaje de l'Alta van patir una caiguda que va resultar amb ferides lleus. 


Sisena de la Nova Muixeranga

Els Verds de la Nova Muixeranga també començaren amb aquesta figura tradicional i més alta del repertori muixeranguer de la ciutat, la sisena o Alta de Sis.

Aquesta figura esta formada per sis baixos en el primer piso, sis en el segon pis, quatre terços, dos quarts, un alçador i el xiquet dalt del tot. Aquesta figura va ser alçada per primera vegada pels verds al any 2003.

La segona ronda va ser resposta per part dels blaus amb una morera, figura de cinc altures i els verds per la seva banda van muntar dues figures de cinc altures que van muntar al mateix temps, la Canya i la Trobada.
Canya i Trobada. Fotografía Manel Martí


La Canya es la mateixa figura de la dolçaina de sis altures però amb un piso menys, per lo que es conforma com una figura de cinc altures amb una base de quatre, tres segons, dos terços, un alçador i el xiquet. 

Per la seua part la Trobada es una figura creada per la Nova Muixeranga per a la Primera trobada de muixerangues d´Algemesí i te una estructura molt peculiar d´un primer pis amb sis baixos amb contraforts, quatre segons al segon pis, dos terços, un alçador/a en el quart pis i el xiquet



Per a la tercera i última de les rondes la Muixeranga d'Algemesí va elevar una Tomasina, figura que rep el nom en homenatge a Tomás Plà que va ser mestre de la colla blava. La Tomasina te la particularitat de que queda flexionada en els cinc pisos i l´espectacularitat del desplegament de tots els pisos, i aquesta figura també va patir un contratemps en el moment de elevar-se el primer pis, en caure el xiquet sobre un home de la pinya. La colla blava es va repondre i va tornar a intentar la figura que desafortunadament va tornar a caure. 
Alta de Cinc i Tomasina
Era el torn de la Nova Muixeranga i aquesta va optar per dues figures més de cinc altures, la Tomasina i l'alta de Cinc, que van fer en una execució perfecta en aconseguir elevar-les al mateix moment.




Finalitzat l'acte va arribar el torn dels pilars que acomiaden aquests esdeveniments i els blaus es van acomiadar amb un Pilar Aixecat de Quatre i els verds amb un Pilar de Cinc que no s'alçava a la plaça des de 2010.
Pilar de Cinc


Els Bordegassos de Vilanova, convidats per la Nova, i els castellers de Sant Pere i Sant Pau, per part dels blaus van realitzar una gran actuació. Els Bordegassos van aconseguir alçar un Tres de Set i dos Quatre de Set, un d’ells amb Agulla que al descarregar deixaba un pilar de cinc altures per dins. També muntaren un pilar de cinc de comiat. La Colla de Sant Pere i Sant Pau, amb camisa verda, va realitzar dos Tres de set, un d’ells amb agulla, i un de Quatre de set, però potser el millor el van deixar per al final, quan per primera volta a la seua història van aixecar un pilar de sis altures.


Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. Pinet de sis.
Fotografía espectacular de Ximo Bueno


Vídeo de elevació conjunta de la Tomasina i l'Alta de Cinc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada