dissabte, 16 de maig del 2020

Muixeranga del triomf de la dona a la Nicaragua sandinista

Hui tenim una de les fotos més representatives del triomf de la Revolució Popular a Nicaragua. El Front Sandinista d'Alliberament Nacional (FSLN) i els seus aliats van derrotar per la via armada, al dictador Anastasio Somoza de la presidència i lliuraven al país de la Contra, la guerrilla armada pels Estats Units per a enderrocar el sandinisme.
Com podem veure en la imatge es tracta d'una muixeranga que celebra el triomf de les dones guerrilleres i esta formada exclusivament per elles.
La lluita per enderrocar a la dictadura somocista va implicar la llabor de milers de dones combatents amb les armes a la mà o col·laborant a risc de les seues vides. Estudiants, obreres, professores, botigueres, universitàries, professionals... d'extracció social i econòmica diversa, que van patir tortures indescriptibles, van ser brutalment violades o van caure en la batalla fins al moment en què van triomfar un 19 de juliol de 1979. 
Aci tenim també una fotografia icònica, la fotografia que va vindre a dir-se "Miliciana de Waswalito" va ser tot un símbol visual de la revolució, una imatge molt popular i difosa per tot el que representa: la dona miliciana que alleta al seu bebé mentre porta el seu fusell al muscle. La imatge va recórrer tot el món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada