diumenge, 1 de novembre del 2020

Novembre

Novembre és l'onzè i penúltim mes de l'any en el calendari gregorià i té 30 dies. El seu nom deriva de novem ('nou' en llatí), per haver estat el novè mes del calendari romà. Va retenir el seu nom «novè» tot i que l'any se li van agregar altres mesos després. Al principi, es va representar a novembre sota la figura d'un sacerdot de la deessa Isis vestit amb una túnica de lli amb el cap calb i recolzat en un altar sobre el qual hi havia un cap de cabrit, animal que se sacrificava a la deessa al mes de novembre.
Novembre (NOVENBER). Mes de la matança. És moment de sacrificar al porc que hem acarnissat en el mes anterior. A la imatge s'efectua a cop de pica, subjectant d'una orella.
Festivitats

La Fira de Tots Sants de Cocentaina fou creada el 1346 per privilegi reial de Pere III (Pere II de València) al comte de Cocentaina Roger de Llúria. És la segona fira amb més antiguitat de l'estat espanyol. Actualment se celebra durant la setmana de Tots Sants (1 de novembre), atreu cada any a més de 650.000 visitants i amb un espai d'exposicions de 70.000 m².

La fira està dividida en diversos espais. Un dels tradicionals és el de maquinària agrícola, que hui en dia ocupa la part central de la fira, i bàsicament s'exposen cotxes, camions, maquinària agrícola i maquinària de construcció. Altres zones de la fira, són el zoc àrab, el mercat cristià, la zona d'atraccions infantils, l'exposició d'animals, etc.

Refranys

Si en novembre trona, la collita serà bona.
A tot porc li arriba el seu Sant Martí. = A cada porc li arriba el seu Sant Martí.

Novembre acabat, hivern començat.

Novembre ens portarà fret i decembre el vent gelat.

Novembre mos durà fret i, decembre, vent gelat.

Per Tots Sants (1 nov.), agarra tords a quatre mans.

Per Tots Sants, capes i mocaors grans.

Per Tots Sants cull figues i voràs.

Per Tots Sants, els camps blancs.

Per Tots Sants guarda el ventall i trau els guants.

Per Tots Sants, la neu en els alts.

Per Tots Sants la neu en els alts, i per Sant Andreu (30 nov.) neu en els peus.

Per Tots Sants, les llebres corren pels camps.

Per Tots Sants, les olives a les mans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada