dimarts, 1 de desembre del 2020

Decembre

Desembre és el dotzè i últim mes de l'any en el calendari gregorià i té 31 dies. El seu nom deriva d'haver estat el desè mes del calendari romà.
El 21 de desembre és, en l'hemisferi nord, el solstici d'hivern; i en l'hemisferi sud, el solstici d'estiu.
Desembre (DECENBER). Davant d'una taula ben assortida de viandes, el personatge s'escalfa els peus al foc i es disposa a passar el fred de la millor manera possible.
En la religió cristiana el mes de desembre comença caracteritzat pel "Advent", període que s'inicia el primer diumenge posterior al 27 de novembre. "Advent" del llatí adventus significa "vinguda, arribada" i era el nom que els romans donaven al temps anual en què els seus deus fèien acta de presencia als seus temples i que posteriorment va ser adoptat pel cristianisme.

L'advent és el temps Liturgic de preparació espiritual de quatre setmanes que marca el compte enrera per a la celebració de l'arribada i Naixement de Jesús al Món. Un dels dels elements més populars de l'Advent és el calendari de 25 caselles, superposades en un dibuix amb motius nadalencs, que marca el compte enrera fins arribar al 24 de desembre.

El 21 de desembre és el dia més curt de l'any i és el dia tradicional de la matança del porc. A partir d'aquesta jornada els dies comencen a allargar-se.

Entre el 24 i el 25 de desembre, al punt de la mitja nit, se celebra la Missa del Gall, commemorant el Naixement de Jesús. El gall com a símbol solar representa el naiximent del sol i el pas de la nit al dia.

Dites Populars

· Pel desembre i pel gener, no siguis matiner.

· Qui en desembre ha de festejar, vora el foc s'ha de ficar

· Desembre nevat, bon any per al blat

· Boires pel desembre, ni pluges ni neus són de tembre.

· Desembre mullat, gener ben gelat.

· Al desembre, es gelen les canyes i es couen les castanyes.

· Al desembre, el foc s'ha d'encendre


Desembre nevat, bo per al blat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada