Probablement tenim davant nostre la primera imatge d'uns homes enlairantse uns sobre d'altres. Es tracta d'una de les prehistòriques pintures rupestres del Parc Nacional Serra de Capivara al Brasil, Patrimoni Cultural de la Humanitat des de 1991 i que té la major concentració d'aquestes pintures del globus. Més de 30.000 pintures rupestres representen escenes de la vida quotidiana, ritus i cerimònies, a més de figures d'animals, alguns ja extingits. Hi ha gravats, amb representacions de caça, danses de l'arbre, lluites, execucions, sexe en grup, cerimònies extàtiques, éssers antropomorfs i fins i tot un petó. En el circuit dels Venadillos Blaus, podem trobar fins i tot quatre llocs amb pintures rupestres blaves.
Aquesta regió va ser habitada des de fa almenys 50.000 anys i va ser un santuari cultural en èpoques prehistòriques, els seus habitants vivien en plans propers a rius i fonts, i els abrics només servien com a refugis temporals, llocs de ritu.
En Toca do Boqueirão da Pedra Furada, el punt més famós de visitar el parc, una passarel·la metàl·lica llarga permet l'avaluació de més d'un miler de pintures rupestres. Per sota de l'estructura tenim una enorme gamma, que mostra els 400 metres quadrats de l'excavació que es va dur a terme allà. "El lloc té un ambientador en comparació amb la calor del voltant. La presència d'aigua i la bellesa de les formacions d'arenisca vermella, formant columnes, justifiquen el seu ús com a centre cerimonial en diferents moments", diu l'arqueòloga Gabriela Martin, valenciana establerta a Recife des de 1969, en el llibre Prehistòria del Nord-est de Brasil.Es la formació que més impressiona, una obertura de 15 m. de diàmetre, en un mur amb més de 60 m. d'altura. La seva excavació està a càrrec d'un equip Franco-Brasiler dirigit per Niède Guidon. Inicialment els arqueòlegs estudiaven les pintures rupestres situades a la caverna, però en trobar evidències d'indústria lítica dels estudis van prendre un nou gir. Els arqueòlegs van prendre 55 mostres orgàniques associades a les evidències lítiques que van ser sotmeses a la prova del Carboni 14. Els resultats van llançar dates que van des dels 6.000 als 50.000 anys a. C.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada