divendres, 1 de gener del 2021

Gener

Gener (del llatí Ianuarius) és el primer mes de l'any en el calendari gregorià i té 31 dies. Pren el seu nom del déu Jano, del llatí Janus, representat amb dues cares, l'esperit de les portes i del principi i el final. 
No obstant això, gener no sempre ha estat el primer mes de l'any. En realitat, el primitiu any dels romans tenia deu mesos (304 dies en total) i començava amb Martius, dedicat al déu Mart, que va passar a ser març a espanyol. La llegenda fixa en 713 a. C., quan el rei Numa Pompilio, successor de Ròmul, va afegir els mesos de gener i febrer per completar l'any lunar (355 dies) . 
El primer dia del mes es denomina Any Nou. A principis del segle XVI, els regnes europeus van començar a establir oficialment l'1 de gener com el dia d'Any Nou. Fins 1752, el Regne Unit i les seves colònies van mantenir el 25 de març (9 mesos abans del 25 de desembre) com a primer dia de l'any. Rusia començava l'any nou l'1 de març fins al segle XV i l'1 de setembre fins a l'any 1700, quan el tsar Pere I va canviar la data de la festa per l'1 de gener.
El mes de gener (GENVARIVS). Es dedica al déu romà Janus, representat com Janus bifront. És símbol de les decisions a prendre en començar l'any. Llavors s'ha de decidir cap a on es vol encaminar l'activitat anual i se simbolitza en un personatge amb dues cares escollint entre dues cases diferents a les d'accedir


Dites populars
A mig gener lloga jornaler.
Al gener, tanca la porta i encén el braser.
De geners n'hi ha hagut molts de bons; de febrers, no gaires.
El gener és la clau de l'any.
Mes de gener, mes malfeiner.
Passat el gener lloga jornaler, que si feina vol fer no et doldrà el diner.
Pel gener així que matineja ja vespreja.
Si el gener no naixia l'any no s'acabaria.
Pel desembre i pel gener, no siguis matiner.
Mata el porc pel gener, si vols que es conservi bé.
La pluja de gener val els seus diners.
La pluja de gener tot l'any va bé.

Sant Antoni (17 de gener

Sant Antoni del porquet a les velles fa carassa i a les joves fa l'ullet.
Sant Antoni del porquet del gener n'és el disset.
Per Sant Anton, Carnestoltes som. 

Festes i Celebracions

Sant Antoni Abat (del porquet) (17 de gener)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada