Geòrgia es troba situada a les muntanyes del Caucas, frontera natural entre Europa i Àsia, i de les que es troba al sud d'aquestes, de manera que tècnicament és asiàtica encara que hagi estat considerada europea.
Ubicació de Geòrgia |
Geòrgia és una terra de pas entre el mar Negre i el mar Caspi. La seva ubicació ha propiciat la influència de civilitzacions molt diverses que han conformat una cultura original que han conservat al llarg dels segles. Encara que el nom oficial del país és Geòrgia, aquest terme és el exónim, amb què els occidentals ens hem referit des de l'edat mitjana al país pel fervor que els seus habitants tenien cap Sant Jordi, però els georgians es refereixen al seu país amb el nom nadiu de Sakartvelo (საქართველო) «terra de kartvelianos».
Aquest país dur i muntanyós és un llibre d'història en viu, expressant segles d'art, de cultura i de tradició. Les belles danses folklòriques georgianes són famoses a tot el món i els bells vestits amb els que les realitzen barregen de forma harmònica història i art.
Dansa Partsa |
Aquestes danses han reunit el folklore i tradició de les diferents regions del país i expressen sentiments i esdeveniments socials com ara els casaments, la guerra, la competició, les celebracions, la vida a la muntanya i l'amor. Geòrgia ha patit moltes guerres al llarg de la seva història, i les seves danses són un clar reflex. Entre les danses georgianes més conegudes tenim les guerreres Khorumi (ხორუმი) i Parikaoba (ფარიკაობა), però centrarem la nostra atenció en una dansa festiva anomenada Partsa (ფარცა) que conserva la tradició d'elevar estructures humanes.
La dansa Partsa prové d'Adjària, Guria i regions veïnes al sud-oest de Geòrgia, al llarg de la frontera amb Turquia. Partsa és una antiga dansa, popular a les festes del poble i que es caracteritza pel seu ràpid ritme. El grup de ball folklòric Erisioni és un dels millors exponents de les danses del país i del Partsa en particular.
Si us ha cridat l'atenció el curiós alfabet georgià, direm que no es tracta del ciríl·lic sinó d'un alfabet propi anomenat mkhedruli en què no diferencia majúscules i minúscules i les lletres tenen un aspecte arrodonit molt característic.
En el video podem veure una mostra de la dansa Partsa (ფარცა). Les seves característiques i forma de girar recorda les estructures realitzades al sud d'Itàlia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada