divendres, 19 de desembre del 2014

Torres humanes a Grècia. la Andròmana («ΑΝΔΡΟΜΑΝΑΣ» en grec)

En terres gregues encara perviu una antiga tradició anomenada Andròmana, o Antroumana en el dialecte regional, d'elevar torres humanes.


Destaki (en grec Δεσκάτη) és una petita localitat muntanyosa de Grevena, una regió de la Macedònia occidental a Grècia. El primer divendres després de la Pasqua se celebra per l'església ortodoxa la "Primavera dóna vida" o "Font Vivificant" que és un epítet de la Mare de Déu que és va originar amb la revelació d'una font sagrada en Valoukli, Constantinoble, a un soldat anomenat Leo Marcelo, qui més tard és va convertir en l´emperador bizantí Lleó I (457-474). Lleo va construir la històrica església de Santa Maria de la Primavera, que seria testimoni de nombroses curacions miraculoses convertint-se en un dels llocs de peregrinació més importants de l'ortodòxia grega. Aixi, el terme "Font que dóna la vida" és va convertir en un epítet de la Mare de Déu i ella va ser representada com a tal en la iconografia.

La tradició de la "Andròmana" va començar durant l'època de dominació otomana a Grècia, ia través de la dansa i les cançons els deskatiotas entonaven missatges al·legòrics de llibertat i revolució.

En Destaki la celebració d´aquest divendres comença quan tots els deskatiotas es reuneixen a la plaça principal per entonar cançons tradicionals de Pasqua i balls, que només es troben en aquesta regió del país.

S'inicia amb la dansa "trans", que es compon de grups de persones ballant en cercles, lentament, les cançons de la regió. Algunes d'aquestes cançons, al·ludeixen als durs anys d'esclavitud a què van ser sotmesos pels turcs, des de l'any 1.453 amb la caiguda de Contantinopla i l'entrada dels turcs otomans a Grècia a la qual van sotmetre durant tres llargs segles fins que va aconseguir la independència amb l'ajuda de les potències occidentals de l'època.

Al final dels balls arriba l'apoteosi amb la "Andròmana", és a dir una estructura humana de sexe masculí, d'homes de tres plantes. La piràmide humana, un cop formada, dóna l'oportunitat de canviar el ritme de les cançons, que canvien el seu ritme lent i trist en ràpid i alegre.

Segons la tradició, la "Andròmana" simbolitza a la Mare de Déu, amb el seu patiment i la valentia per afrontar-lo. Segons una altra versió simbolitza la primavera com el renaixement de la natura i que provoca el que tot reneixi de nou com s'esperava pels grecs esclavitzats a renéixer amb Grècia.

Sobre el perquè d'entre totes les possibles manifestacions o mitjans d'expressió es va escollir aixecar una estructura humana per simbolitzar el renéixer i superació del poble grec, és una cosa que encara es desconeix. Potser es va basar en ritus o tradicions més antigues. En tot cas, si alguna cosa tenim en comú tots els pobles que estem units en aquesta tradició és la Mediterrània, mar que mai ha estat una frontera, sinó un element d'unió entre múltiples civilitzacions i veritable gresol de cultures.
L'Associació Cultural Sarakinado dirigida a la conservació i difusió del patrimoni folklòric ia la preservació de la tradició cultural grega, ha difós i revitalitzat aquesta pràctica.

Enllaç a la pàgina web de l'associació Sarakinado:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΙΝΑΔΟΥ | Facebook

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada